Quiz on Text Properties


1.Inline CSS uses which attribute of the HTML element?

1.src
2.style
3.id
4.title

Answer: 2)style

2.Style Tag is placed __________

1.None of the options
2.Within Style attribute
3.Within body
4.In Document Head

Answer: 4)In Document Head

3.To make the width of a table adjust to the current width of the viewer's browser window, you should specify a table width of _________

1.640 pixels
2.1024 pixels
3.1
4.None of the options

Answer: 3)1

4.Tag which provides a way to add a hook to a part of a text or part of a document is?

1.a
2.c
3.b
4.d

Answer: 3)b

5.An external style sheet may be linked to a HTML document through which element?

1.span
2.HTML Link
3.address
4.title

Answer: 2)HTML Link

Quiz on Selectors


1.What is best way to overcome the default settings that comes with CSS?


1.Create reset.css in-addition to your existing CSS

2.Change style.css

3.Use additional param reset in your default CSS config


Answer: 1)Create reset.css in-addition to your existing CSS


2.In selectors, the following can be used across for multiple tags, except _________


1.link

2.class

3.Style-properties

4.id


Answer: 4)id


3.Which of the following selector matches the name of any element type?


1.The Type Selector

2.The Class Selector

3.The Universal Selector

4.The Descendant Selector


Answer: 3)The Universal Selector


4.Pseudo elements help in _______


1.assisting in defining the CSS3

2.providing special effects to some selectors

3.nullifying some features

4.overriding the predefined characteristics


Answer: 2)providing special effects to some selectors


5.Which feature uses :: (double colon)?


1.Combinator

2.Pseudo-Elements

3.Sequence Selectors

4.Style-properties


Answer: 2)Pseudo-Elements


Quiz on Positioning


1.An element with greater stack order is always ________


1.next to the element with a lower stack order

2.at the back of an element with a lower stack order

3.below the element with a lower stack order

4.in front of an element with a lower stack order


Answer: 4)in front of an element with a lower stack order


2.An element with position: relative; is positioned relative to ________


1.None of the options

2.nearby object's position

3.its normal position

4.the container


Answer: 3)its normal position


3.Which of the following is the value of overflow property?


1.initial

2.scroll

3.None of the options

4.hidden

5.All the options


Answer: 5)All the options


4.The z-index property in CSS controls the ________


1.Horizontal stacking order of elements that overlap

2.Vertical stacking order of elements that overlap

3.Horizontal stacking order of elements that do not overlap


Answer: 2)Vertical stacking order of elements that overlap


5.An element with position: fixed; is positioned relative to _________


1.nearby object's position

2.the container

3.the viewport

4.its normal position


Answer: 3)the viewport


Quiz on Special Effects


1.Lower the opacity value, the more opaque it is.


1.False

2.True


Answer: 1)False


2.If only one value is specified to border radius property, ________


1.This radius will be applied to all four corners

2.None of the options

3.This radius will be applied to one corner

4.Default value will be assigned as the radius is not specified separately for four corners


Answer: 1)This radius will be applied to all four corners


3.Opacity is inherited. State true or false.


1.True

2.False


Answer: 2)False


Quiz on Transforms


1.CSS3 transforms allow you to _____________ elements.


1.Skew

2.None of the options

3.Translate

4.All the options

5.Rotate


Answer: 4)All the options


2.rotateX(angle) ________


1.Defines a 2D rotation adjacent to X-axis

2.Defines a 2D rotation along the X-axis

3.Defines a 3D rotation adjacent to X-axis

4.Defines a 3D rotation along the X-axis


Answer: 4)Defines a 3D rotation along the X-axis


3.The transform-style property value flat ________


1.Specifies that child elements will preserve its 3D position

2.None of the options

3.Specifies that child elements will not preserve its 3D position


Answer: 3)Specifies that child elements will not preserve its 3D position


4.matrix(n,n,n,n,n,n) ________


1.Defines a 3D transformation, using a matrix of six values

2.None of the options

3.Defines a 2D transformation, using a matrix of six values


Answer: 3)Defines a 2D transformation, using a matrix of six values


Quiz on CSS Animation


1.A responsive grid-view often has __________


1.10 columns, and has a total width of 80%

2.12 columns, and has a total width of 100%

3.10 columns, and has a total width of 100%

4.12 columns, and has a total width of 80%


Answer: 2)12 columns, and has a total width of 100%


2.Identify the animation property.


1.All the options

2.animation-name

3.None of the options

4.@keyframes'

5.animation-duration


Answer: 1)All the options


3.@media includes a block of CSS properties only if a certain condition is true.


1.Yes

2.No


Answer: 1)Yes


4.The ________ operator is used for combining multiple media features together into a single media query.


1.not

2.and

3.only

4.or


Answer: 2)and


CSS3 Final Assessment


1.Which of the following is the value of overflow property?


1.scroll

2.initial

3.All the options

4.hidden


Answer: 3)All the options


2.Opacity has a default initial value of ________


1.1

2.5

3.0

4.0.5


Answer: 1)1


3.The CSS ______ property can be used to specify the background color of an element.


1.background

2.background-color or background

3.background-color

4.bgcolor


Answer: 2)background-color


4.Alpha channel in RGBA specifies the ________

1.color of the object

2.background color of the object

3.None of the options

4.opacity of the object

Answer: 4)opacity of the object


5.Inline CSS uses which attribute of the HTML element?


1.id

2.title

3.src

4.style


Answer: 4)style


6.HTML elements are positioned ________ by default.


1.Static

2.Absolute

3.Relative

4.Fixed


Answer: 1)Static


7.The following selectors are defined in CSS3, except _________


1.:lang(value)

2.:not(a)

3.:empty

4.:root


Answer: 1):lang(value)


8.What is "hgroup"?


1.HTML element to comment group of headlines

2.HTML element for group of related headlines

3.HTML element for accommodating more than five headlines

4.None of the options


Answer: 2)HTML element for group of related headlines


9.When a visitor clicks the submit button in a form, the ______ of each form element is sent.


1.name-value pair

2.name

3.label

4.value


Answer: 1)name-value pair


10.The ________ operator is used for combining multiple media features together into a single media query.


1.and

2.not

3.only

4.or


Answer: 1)and


11.Identify the animation property.


1.animation-duration

2.animation-name

3.@keyframes

4.None of the options

5.All the options


Answer: 5)All the options


12.The z-index property in CSS controls the ________


1.Vertical stacking order of elements that overlap

2.Horizontal stacking order of elements that donot overlap

3.Horizontal stacking order of elements that overlap


Answer: 1)Vertical stacking order of elements that overlap


13.Which of these is not merit of external style sheet?


1.Control multiple documents having different styles

2.Extra download of file is required everytime

3.Using group style in case of complex situation


Answer: 2)Extra download of file is required everytime


14.Stacking context is __________


1.three-dimensional conceptualization of HTML elements along an imaginary y-axis

2.three-dimensional conceptualization of HTML elements along an imaginary z-axis

3.two-dimensional conceptualization of HTML elements along an imaginary y-axis

4.two-dimensional conceptualization of HTML elements along an imaginary z-axis


Answer: 2)three-dimensional conceptualization of HTML elements along an imaginary z-axis


15.Using negative values in transforms will rotate the element ________


1.Counter-clockwise

2.Negative values will not be considered

3.Clockwise


Answer: 1)Counter-clockwise


16.An element with greater stack order is always ________


1.next to the element with a lower stack order

2.below the element with a lower stack order

3.in front of an element with a lower stack order

4.at the back of an element with a lower stack order


Answer: 3)in front of an element with a lower stack order


17.The style element present within the head of HTML is called as _________


1.linked

2.external

3.inline

4.embedded


Answer: 4)embedded


18.CSS3 transforms allow you to _____________ elements.


1.All the options

2.Skew

3.Rotate

4.None of the options

5.Translate


Answer: 1)All the options


19.z-index only effects elements that have a position value other than _________


1.relative

2.fixed

3.Static

4.absolute


Answer: 3)Static


20.3D transform property is animatable.


1.True

2.False


Answer: 2)False




Disclaimer: This site is for purely educational purposes only. we recommend it only for reference. we still encourage you to go through the course and learn the topics